Kopaonik - opis, položaj, ski staze...

Skijanje na Kopaoniku

Planina Kopaonik smeštena je u južnom delu Srbije, sa zapadne strane oivičena dolinom Ibra, sa južne Labom a na severoistoku se graniči sa slivom reka Rasina i Toplica. Upravo ovakav položaj omugaćava da do Kopaonika možete doći iz pravca Brusa i Brzeća, iz pravca Jošaničke Banje ili iz pravca Raške i Rudnice . Kopaonik je naša najveća i najlepša planina, idealno mesto za odmor u toku čitave godine, sa velikim brojem raznih mogućnosti za turiste različitih interesovanja. 200 sunčanih dana godišnje bili su razlog da Kopaonik nazovu „planina sunca“ a 160 snežnih dana u toku godine učinilu su ga centrom zimskog turizma i jednim od najposećenijih ski centara naših i stranih turista.

U zimskom periodu Kopaonik je sa oko 50 km staza za alpsko skijanje ( staze Karaman, Duboka, Pančićev vrh, Malo jezero, Sunčana dolina, Krst, Krčmar i druge) i oko 20 km staza za nordijsko skijanje idealno mesto za one koji vole sportove na snegu. Važno je znati da su sve ski staze međusobno povezane i prilagođene su svim grupama skijaša, početnicima i iskusnim skijašima. Na stazi Malo jezero se možete skijati i u noćnim satima.

Kopaonik leti

Ukoliko se na Kopaoniku nađete u letnjem periodu predlažemo duge šetnje nekom od pešačkih staza koje su različitih težina i jako dobro obeležene. Staze vas vode kroz kroz četinarske šume jele i smrče, u višim delovima Kopaonika, ili kroz šume hrasta i bukve na padinama. Šetnju možete upotpuniti branjem raznih lekovitih trava, borovnica, kupina kojima je ovaj predeo bogat. Kopaonik je leti dobra lokacija i za one koji se profesionalno ili iz hobija bave planinarenjem, alpinizmom, vožnjom biciklom, paraglajdingom .

Okolina Kopaonika vam daje mogućnost da svoju posetu ove planine upotpunite obilaskom nekih od manastira, Stara Pavlica i Gradac kod Raške, Studenica u blizini Ušća, Sopoćani kod Novog Pazara ili da možda posetite neku od prelepih banja u okolini bogatih termalnim izvorima, poput Jošaničke, Lukovske, Prolom ili Kuršumlijske banje.

Kopaonik zimi

Ukoliko vam se ono što smo vam o Kopaoniku ispričali dopalo i odlučili ste da svoj odmor provedete baš na Kopaoniku neka vas pronalaženje smeštaja ne brine. Kopaonik je prebogat smeštajnim kapacitetima koji se nalaze na različitim lokacijama, a za koji ćete se odlučiti zavisi isključivo od vaših želja. Potrudili smo se da vam na ovom portalu u pronalaženju pravog smeštaja pomognemo. Na samom početku možete odabrati hotele, apartmane , vikendice ili sobe kao mogući tip smeštaja a u daljem pregledu za svaki smeštaj pojedinačno možete naći detaljniji opis smeštaja, lokacije, prateće sadržaje i par fotografija koje bi trebalo da vam bliže dočaraju ambijent.

Dobrodošli na Kopaonik, srećni smo ako smo vam pomogli da odaberete mesto za vaš odmor.